Reklama
 
Blog | Karol Lesný

Komentář k tiskovce ředitele jihočeské Policie

Je velmi těžké reagovat na tuto zprávu, protože je celá vylhaná. Policejní zásah byl naprosto neúspěšný, protože došlo jak na slovní urážky mezi etniky, tak i na fyzické napadení na sídlišti Máj.

V pondělí 1.7. v 11 hodin se uskutečnila tisková konference krajského ředitele policie ČR.

Byl na ní podán stručný souhrn českobudějovických událostí uplynulého týdne očima policie:

Dle vyjádření policejního ředitele byl sobotní zásah proti neonacistům stoprocentně úspěšný, protože se policii podařilo ochránit životy a majetky lidí, a zabránit fyzickému konfliktu mezi znesvářenými stranami. Podle policie nebyl žádný důvod rozpustit demonstraci na náměstí, protože podle jejich „monitorovacích zařízení“ zde nebyly dány důvody k rozpuštění shromáždění.

Reklama

 

Je velmi těžké reagovat na tuto zprávu, protože je celá vylhaná. Policejní zásah byl naprosto neúspěšný, protože došlo jak na slovní urážky mezi etniky, tak i na fyzické napadení na sídlišti Máj. Policie řekla, že pochod zastavila ve chvíli, kdy hrozilo napadení Romů, ale že se jim, jaksi naprosto neočekávaně, násilné bojůvky rozprchli po Máji. Policie si evidentně nevybrala vhodné místo k zastavení průvodu. Tímto místem mohly a měly být východy z Náměstí Přemysla Otakara II, Krajinská ulice, nebo nejpozději Dlouhý most. Policie demonstranty nezastavila, a ani se o to nepokusila, ale vytvořila jim kordón a dovedla je přímo k Romům, na dohled a doslech od pokojného romského shromáždění. To nebyl diletntismus, to byl úmysl.

Zajímavě také působí vyjádření pana ředitele Krajské policie, že se „horlivě“ vrhl na záznam z Náměstí, a hledal a nemohl najít žádné rasistické narážky. Pan policejní ředitel si patrně při sledování záznamu zapoměl pustit zvuk, protože jinak by slyšel např. pokřiky „jdeme na ně“, „cikáni do plynu“, „Osvětim je váš domov“, a jiné. Na otázku Českého rozhlasu, jestli podle něj sousloví „černý svině“ není dostatečně rasistické, krajský policejní ředitel odpověděl, že se všichni mýlíme, protože je to označení pro policii. Jestli tedy hledá policie projevy rasismu tímto způsobem, nedivím se, že je nemohou najít!

Na mou otázku, proč přijela policie k poslednímu incidentu před deseti dny až po půlhodině od prvního volání odpověděli, že to není pravda, že tam byla policie do tří minut od přijetí hovoru. Toto ale podle účastníků incidentu není pravda, příjezd jim trval desítky minut, ač je služebna vzdálená do 500m. Svědčí o tom asi i to, že pak přijeli asi deseti auty – na incident, který mohl v počáteční fázi zvládnout jediný policista. Informace o incidentu mám z první ruky, v sobotu jsem mluvil s přímými účastníky rvačky z obou stran.

Na otázku, jakým způsobem teď zajišťuje policie bezpečnost na Máji, když tam dochází k vyhrožování fyzickým násilím, neurčitě odpověděl, že byly posíleny hlídky v ulicích o policisty z okolních okresů. Jestli budou obyvatele chránit podobně jako v sobotu, tak to jim tedy přeji jediné: pomáhej pánbůh!

 Psáno pro Deník Referendum