Reklama
 
Blog | Karol Lesný

Jak ryba smrdí od hlavy a lesy od LČR

Čemu věřím je to, že Lesy České Republiky, s.p. plní státní zakázku na vydělávání peněz. Svým dominantním postavením na trhu určují ceny práce, a de facto vydírají své dodavatele.  Je mi ale líto, že za oběť těmto cílům padají tisíce lidí a firem, navázaných na LČR, kteří balancují na hranici existence, a žijí z podstaty. Lesnická a personální politika státní firmy LČR, potažmo politická objednávka, kterou LČR plní, je špatná, asociální a vposledku vedoucí ke zvyšování napětí, nezaměstnanosti a černého zaměstnávání v lesnictví.

            Jsem vystudovaný lesník, a jsem spolumajitelem lesnické firmy. V oboru se pohybuji přes 20 let, velkou většinu této doby jako podnikatel. Pravda, posledních cca 10 let jsme se věnovali převážně jiným činnostem, než je práce v lese pro státní lesy. Nouze nás ovšem přikvačila a abychom dali práci našim blízkým a spolupracovníkům, vzali jsme zavděk prací pro LČR.

            No jo, prací pro LČR: osoby znalé problematiky jistě zpozorněli: je to vůbec možné? Popravdě řečeno, (téměř) není. Veškeré práce pro státní podnik LČR vykonává několik málo subjektů, velkých firem, které mají peníze a zázemí pro to, aby zvládly práce velkého rozsahu, které LČR nabízí. O tom, že tyto firmy nemají ani peníze, ani techniku, a vše řeší subdodavatelsky, až někdy příště… Teď pouze o malé, malinkaté věci z mnoha jiných špatností, které (dle mého názoru) smrdí:

            Díky práci pro firmu LESS & FOREST s.r.o. (dále jenom L&F) jsem se dostal i k cenám, které státní firma platí firmě L&F. Musím říct, že nebýt toho, že si L&F tyto ceny „vysoutěžil“, bylo by mi ho i líto… Ty ceny jsou směšné, dle mého názoru podnákladové. Chci se ale zaměřit na jedinou cenu, která vypovídá o mnohém: na cenu lidské práce. V ceníku výkonů je jedna hodina práce člověka ohodnocená částkou 117 korun. Tuto částku dostane firma LESS & FOREST s.r.o. za hodinu fyzicky náročné práce přinejmenším zaučeného dělníka v lese. Pojďme se podívat, co všechno by za tyto peníze měla pořídit nebo zaplatit:

Reklama

Čistou mzdu dělníka, odvody na zdravotní a sociální pojištění, daně, dopravu dělníka na pracoviště a z něj, nářadí, ochranné pomůcky, školení, dovolenou, rezervu na nemoc dělníka, podíl na režii (minimálně člověka, který dělníkovi ukazuje práci a připravuje podklady pro mzdy), a zisk . Možná jsem ještě na něco zapomněl… Nicméně, když se zpětně dopočítáme, kolik z toho může opravdu přijít dělníkovi na konci, dostaneme se k částce cca 50 Kč čistého na hodinu, t.j cca 8.500 Kč/ měsíc. Za práci v lese, v každém počasí atd. A teď pozor: jen VELMI málo lidí pracuje pro Less & Forest přímo (většinou jako THP), dělníci jsou zaměstnanci subdodavatelů. Tito subdodavatelé dostávají ale za hodinu práce už pouze 90 Kč/h! Dokážete si spočítat, jaká by měla být mzda dělníka, kdyby mu bylo zaplaceno vše, jak zákon káže? Byla by to částka pod minimální mzdou.

            Jaké je řešení? Řešení spočívá v najímání firem, jež žádné sociální a zdravotní pojištění neplatí. Najímají se Romové, Vietnamci, Rumuni, Ukrajinci a další, ochotní žít v nuzných až nelidských podmínkách, často dokonce ještě sdíraní „mafiánem“. V horším případě dokonce firmou, která jim nezaplatí vůbec, jak se stalo už loni Vietnamcům, jak je obecně známo.

            Nechce se mi věřit, že vedení LČR toto neví. Nechce se mi věřit, že nikdo z nich si to nedokáže spočítat. Nechce se mi věřit, že LESS & FOREST postavil své podnikání na ožebračování lidí a svých subdodavatelů. Čemu věřím je to, že Lesy České Republiky, s.p. plní státní zakázku na vydělávání peněz. Svým dominantním postavením na trhu určují ceny práce, a de facto vydírají své dodavatele. Zatím zisk LČR není částí státního rozpočtu, tím jsou jenom daně ze zisku, ale už je velká snaha na tyto peníze sáhnout, už je snaha využívat je pro stavbu dálnic apod. A podle všeho se připravuje proměna společnosti LČR na akciovou společnost ať už proto, aby se z ní daly zisky vyplácet, anebo proto, aby se za vysokou cenu prodala. Je mi ale líto, že za oběť těmto cílům padají tisíce lidí a firem, navázaných na LČR, kteří balancují na hranici existence, a žijí z podstaty. Lesnická a personální politika státní firmy LČR, potažmo politická objednávka, kterou LČR plní, je špatná, asociální a vposledku vedoucí ke zvyšování napětí, nezaměstnanosti a černého zaměstnávání v lesnictví. Chce se mi říci pouze: tfuj!